DARINA 4 v boji proti stresovým podmienkam pre rastliny

Ako DARINA 4 pomáha rastlinám zvládnuť mráz, sucho, krupobitie a povodne

Kvapalné organominerálne hnojivo DARINA 4 obsahuje unikátne zloženie humínových a fulvových kyselín, mikroelementov a ďalších biologicky aktívnych látok, získaných z jazerného sapropelu, ktoré poskytujú rastlinám výraznú podporu pri zvládaní stresových podmienok. Jeho účinnosť sa prejavuje najmä v nasledujúcich oblastiach:

  • Ochrana pred mrazom
  • Zvládanie sucha
  • Odolnosť voči krupobitiu
  • Ochrana pred povodňami

Ochrana pred mrazom 

Humínové kyseliny zlepšujú schopnosť rastlín zadržiavať vodu, čím zvyšujú ich odolnosť voči nízkym teplotám. DARINA 4 pomáha rastlinám tvoriť silnejšie bunkové steny a podporuje syntézu antifreeze proteínov, ktoré znižujú riziko poškodenia mrazom.

Pán Mráz z Myjavy: "Keď prišli mrazy v čase kvitnutia marhúľ, mal som len jednu fľaštičku DARINY 4, ktorú som použil na jeden strom. Tento strom bol jediný v celej Myjave, ktorý prežil mrazy do -5°C a mal bohatú úrodu. DARINA 4 mi pomohla zachrániť úrodu a presvedčila ma o svojej účinnosti."

Zvládanie sucha

DARINA 4 zvyšuje vodnú kapacitu pôdy a podporuje rozvoj koreňového systému, čo umožňuje rastlinám lepšie čerpať vodu aj v suchých obdobiach. Zlepšuje tiež schopnosť rastlín regulovať vodný režim, čo minimalizuje stres spôsobený nedostatkom vody.

Odolnosť voči krupobitiu

Silnejšie a pružnejšie bunkové steny, ktoré sú výsledkom aplikácie DARINA 4, pomáhajú rastlinám lepšie znášať fyzické poškodenie spôsobené krupobitím. Humínové kyseliny tiež podporujú rýchlejšiu regeneráciu po poškodení.

Ochrana pred povodňami: 

DARINA 4 zlepšuje štruktúru pôdy a jej drenážne schopnosti, čo pomáha rýchlejšie odvádzať prebytočnú vodu po povodniach. Podporuje tiež zdravie koreňového systému, čo minimalizuje riziko hniloby koreňov v podmienkach nadmernej vlhkosti.

Ako použiť hnojivo DARINA 4 v stresových situáciách pre rastliny

  1. Predpokladané mrazy: Postriekajte rastliny vodným roztokom DARINA 4 (20 ml hnojiva na 1 liter vody) 24-48 hodín pred očakávanými mrazmi. Tento postup zvýši odolnosť rastlín voči nízkym teplotám.
  2. Sucho: Aplikujte DARINA 4 na listy a do pôdy (10 ml hnojiva na 1 liter vody) počas suchých období. Postrek na listy opakujte každé 2-3 týždne, kým trvajú suché podmienky. Počas postreku zabezpečte dostatočné zavlažovanie.
  3. Krupobitie: Ihneď po krupobití postriekajte rastliny roztokom DARINA 4 (20 ml hnojiva na 1 liter vody), aby sa podporila rýchla regenerácia a minimalizovalo sa poškodenie.
  4. Povodne: Po ústupe vody z povodní aplikujte DARINA 4 na pôdu (30 ml hnojiva na 1 liter vody) a postriekajte rastliny (10 ml hnojiva na 1 liter vody). Tento postup pomôže obnoviť štruktúru pôdy a podporí zdravie koreňov.

 

DARINA 4 predstavuje účinné riešenie pre pestovateľov, ktorí čelia nepriaznivým stresovým podmienkam. Jej pravidelné používanie zvyšuje odolnosť rastlín, podporuje ich zdravý rast a zabezpečuje bohatú úrodu aj v náročných situáciách. 

(Spracované podľa: Záhradkár 2004)

 

https://www.pestujmezdravo.sk/darina-4-100-ml/